Touha po zdravějším životě, energičtější těle nebo štíhlejších křivkách nás nutí sahat na svůj jídelníček . Je několik potravin, které mají přívlastek "špatné " a většina výživářů radí omezit jejich , ale netřeba se na všechno vrhat radikálně . I tyto potraviny v sobě skrývají drobné plusy , takže je z talíře celkem nevylúčte . Z času na čas mohou vašemu tělu poskytnout to nejlepší, co v sobě skrývají , ale samozřejmě - s mírou!
brambory
Přestože jsou považovány za jídlo našeho národa , pověst mají poměrně špatnou. Může za to vysoký obsah škrobu , který jim zvedá glykemický index a také úprava , kterou je velmi často smažení, pečení či zapékání . V takové podobě jsou brambory skutečně nepřítelem žaludku i křivek , ale vše se dá vyvážit. Běžná porce vařených brambor vůbec není kalorickou bombou a skrývá v sobě jak rychle zhubnout mimo jiné množství vlákniny , Céčka a draslíku . Ničím jejich nepřelévejte ani zbytečně nesolte a máte chutné jídlo či přílohu.
sýry
V případě sýrů nejsou problémem sacharidy , ale tuky. I ty jsou doslova postrachem pro tělo , takže je na místě jejich omezit . Mezi sýry mají nejhorší pověst tavené druhy a ty s více než 40 %-ním obsahem tuků . Tyto druhy klidně nechte jiným a vy si sýrovou chuť dopřejte v podobě camembertu , eidamu , cottage nebo gervais , jejichž čísla na obalech jsou mnohem přijatelnější . Udržte si míru a do těla si díky nim dopumpujete bílkoviny, vápník , vitamíny i minerály .
těstoviny
Ano i ne můžete slyšet iv případě těstovin . Tato italská specialitka straší kvůli vyššímu obsahu sacharidů , použité mouce i obsahu vajec. V zásadě byste se však měli držet toho , že pokud vyberete s důrazem na kvalitu a správně připravíte , vůbec nemusí jít o takový postrach , jak se říká . Například takové bezvaječné těstoviny z celozrnné mouky , které uvaříte " na středně " a nepřicházejí do styku s ničím tučným , jsou skvělou pochoutkou . Spojte je se zeleninou, rybou či libovým masem a porci si držte na uzdě . Tělu dopřejete dostatečné zasycení , které vydrží .
rýže
Velmi podobně je to i s rýží, která má svá pro i proti . Často se na ni ukazuje jako na přílohu , kvůli které přibíráme , ale pravdou je, že důležitější je kontrola porcí než vynechávání takových potravin. V tomto případě zcela stačí vyměnit bílou rýži za tu celozrnnou a rozdíl je poměrně velký. Díky tomu , že obsahuje i slupky , dáváte tělu nerozpustnou vlákninu , minerály a vitamíny navíc.
vajíčka
O vajíčkách koluje tolik mýtů , pravd i polopravd , že je někdy těžké se zorientovat . Ve zkratce vám však řekneme, že vařené vejce je parádní věcí . Není připraveno na oleji , takže obsahuje pouze své vlastní tuky , k tomu malé množství kalorií, poklad v podobě bílku a žloutek . Společnými silami tak tělu dodávají celou řadu vitamínů skupiny B , vitamin E, síru , zinek , železo , selen či bílkoviny. Jezte je - tak jako všechno výše zmíněno - s mírou a nemusíte se bát žádných nechtěných efektů těchto jídel .
Žádné komentáře:
Okomentovat